Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivo, nebo víno?

Ve víně je pravda, říká latinské přísloví. Vyprávějte to ale národu pivařů! V posledních letech ovšem i u nás přibývá milovníků moku, který vzešel z vinné révy. 

Ostatně její pěstování a vinařská tradice se tady začaly počítat už od třetího století, kdy ji na Moravu přinesly římské legie. Zajímaly nás názory znalců, milovníků vín i stanovisko lékaře. 

 

Tomáš Brůha - someliér

 

V cenové relaci kolem osmdesáti korun se u nás dají koupit i dobrá vína, ale člověk musí hodně hledat a zkoušet. Jestliže si ovšem nějakých šedesát korun připlatí, už se tolik nesplete. Já bych dal přednost jakostním vínům. V současné době je trend pít spíš mladá, svěží vína. Zvláště bílá. Archivace není zrovna jednoduchý proces a lidi by se měli napřed poradit s odborníkem.

Jak pít víno? Slyšel jsem, že si někdo koupí láhev bílého nebo šumivého vína, strčí ji do mrazáku a za čtyři hodiny ho už chce rozlít. To nejde. Doporučuje se koupit ho minimálně o den dříve, nechat ho zklidnit a pomalu ho temperovat. Třeba ve špajzu. Vína by se měla skladovat tak, že se láhev uloží vleže, ve tmě, v místnosti s určitou vlhkostí a stálou teplotou (9-15 stupňů Celsia). Červená vína by se měla otevřít několik hodin před konzumací, bílá čtvrthodinku. Důležité jsou i skleničky. Obecně lze říct, že pro sekt by měly být vysoké a štíhlé, na bílé víno se používají menší, nahoře uzavřenější na červené širší. A než se napijete, nezapomeňte zkontrolovat barvu a jiskru a přivonět. Jinak se ochudíte o spoustu zážitků.

Vladimír Poštulka – spisovatel a gurmet-kritik

 

Když jsem pracoval po vojně jako kulisák ve Stavovském divadle, s nadšením jsem poslouchal  herce Bohuše Záhorského, který uměl krásně vyprávět o jídle a o víně. Občas jsem s ním chodil do restaurací a on mě seznámil i s osobním kuchařem Vlasty Buriana panem Trejbalem, který vařil před válkou ve Francii. To byly moje první kroky, které mě sbližovaly s vínem. Z ‚totáče‘ mi utkvěla v paměti žernosecká šedá rulanda, která se dodávala na Hrad. Dnes jsem nejšťastnější, když se mi podaří objevit vinaře, který má skvělá vína, ale zatím ještě levná. Taky mě baví vinaři-podivíni, jako je třeba pan Soldera v Toskánsku, který dělá nejlepší Brunello di Montalcino: kolem vinice vysadil ovocný sad, aby víno nepodléhalo stresu. Podle něj nesmí víno ani zaslechnout zvuk auta, aby se nerozhodilo. A jak poznat kvalitu vín? Rozdíly se naučíte rozeznávat na příkladech, slyšíte chválu na nějaké víno a ochutnáte ho a hledáte, v čem je jeho kouzlo. Když ale znalci básní, že vzadu cítí mateřídoušku a vepředu lososa, tak se tomu směju, protože je to spíš snobárna. Na druhou stranu zaplať pánbůh za každého snoba, který se začne vínu věnovat. Jednak se tím polidšťuje a kromě toho, ať už jakkoli, víno propaguje. Kdybych měl dát tip, tak to bude bílé víno z Piemontu, které se jmenuje Roero Arneis. Není skoro vůbec známé, tím pádem je i levnější. Já ho miluju.

 

Radek John  - spisovatel a milovník vína (ještě předtím, než se stal politikem)

 

K vínu jsem se dostal v 80. letech, kdy jsme jezdili ke známým vinařům do Mikulova. Zpočátku nám nabízeli leccos, až po několika letech přinesli ochutnat ‚skutečné‘ víno a my si řekli: ‚Tak pozor, to je něco úplně jiného než jsme dosud pili.‘ Když člověk pochopí, že mezi víny jsou propastné rozdíly, začne se pídit po těch oceněných v různých soutěžích, hledá lepší a lepší vzorečky. To hledání nikdy nekončí, protože každý ročník je jiný, každá odrůda, každý výrobce. Nedá se to zvládnout, ale i to je na tom nádherné. V roce 1991 jsme založili Dlouhý stůl přátel vína a jednou měsíčně se scházíme. Vyhlásíme odrůdu, každý přineseme vzorek a naslepo je porovnáváme. A platí pravidlo, že se nemluví o ničem jiném, než o víně. Proto k nám nesmí ženy. Zajímavé je hledat levnější vína, která jsou srovnatelná s dražšími. Příliš drahá vína bych se styděl pít. Přijde mi to až asociální. Ale najít srovnatelně dobrá vína za nižší cenu, to je výzva. Dokáží to jen ti, kteří vínu skutečně rozumějí. Jen opravdu výjimečně si milovník vína udělá radost a složí se s ostatními na unikátní superdrahé víno – třeba jedno z velké pětky z Bordeaux.  Pak se sejde čtrnáct milovníků vína, každý dostane půl deci a celý večer řeší, jaké hlubiny v takovém víně jsou. Ráno si pak uvědomíte: ‚Proboha, vždyť to půl deci vyšlo na tři tisíce korun, to je šílený!‘ A znovu se vrátíte k levnějším vínům, ovšem samozřejmě hledáte ta nejpodobnější těm drahým.

 Před lety jsem si pořídil v Mikulově sklep, jenomže místní občané jsou zvědaví na to, co pije John, takže když tam nejsem, snaží se to zjistit. Proto v mém mikulovském sklepě neschovávám žádná dražší vína. Na tajném místě v Praze archivuji červená vína, která stářím nabývají na kvalitě. Bílá vína mám radši mladá. Kvalitní červené víno v archivu roste, „sametovatí“, taniny ztrácejí ostrost, víno dozraje, nějakou dobu setrvává na vrcholu, potom se zlomí, umírá. Víno je proto třeba neustále hlídat, pít ho, dokud je to živý organismus. Odborník koupí třeba dvanáct lahví stejného vína, uloží je do archivu,  po  letech  začne ochutnávat jednu láhev ročně. Hlídá si kdy víno dojde na vrchol, pak si ho užívá. Poslední láhev ve vrcholné kondici pak prodá v aukci, což mu zaplatí těch předchozích jedenáct vypitých vín. Víno je živý organismus. Nesmí se poděsit. Když ho nesete ze sklepa, nesmíme s ním kvedlat,  když ho otvíráte, nesmí zátka bouchnout – to pak je víno v šoku. Je třeba chovat se k němu jako k plaché bytosti. Moravští vinaři mají z Pražáků trochu legraci. Zkoušejí to na ně, aby zjistili, jak vínu rozumí. První vzorek ve sklepě je většinou testovací. Když je špatný, musíte ho vyplivnout přes celý sklep a říct: ‚Fuj, něco tak odporného jsem dlouho nepil.‘ Pak teprve přinese vinař dobrá vína. Pokud si ovšem ten špatný vzorek ze slušnosti pochválíte, proč by vám dával lepší. Samozřejmě vinaři mají  právo otestovat si nás. Když se spokojíte se špatným vínem, tak si ho zasloužíte.

Největší tragedie pro toho, kdo chce vínu rozumět je opít se. To pak totiž zapomene, jaké vzorečky pil. Já osobně přestal pít i tvrdý alkohol. Šetřím si játra jenom na víno.  Uznávám, že nejúžasnější vína na světě mají Francouzi, pokud mluvíme o těch skutečně drahých. V levnějších vínech je velmi často porazí vzorky z nového světa. U francouzských vín platíte tisíce korun za jejich tradici a historii, takže je lepší koupit vína srovnatelné kvality mnohem levněji v zemích, kde taková vinařská tradice není. Když cestuju po světě, velmi mne baví hledat skvělá vína za zlomky ceny těch slavných. Třeba sauvignony z Nového Zélandu - musí býto všem  z Jižního ostrova z kraje Marlborough. Tam koupíte za stokoruny vína, která by ve Francii stála tisíce, kdyby člověk chtěl stejnou kvalitu. Na červená vína za zlomky ceny těch francouzských je skvělá Jižní Afrika se svou pinotáží, ale i s tradičními modrými odrůdami. Skvostná jsou také vína z Argentiny. Nejenom odrůda Malbec, kterou se Argentina ve světě proslavila. Skvostné jsou i pinoty, merloty, cabernety. Je třeba konstatovat, že i  Morava se v červených vínech v posledních letech výrazně zlepšila. Kromě počtu slunečních dnů ve vinici, které jsou pro kvalitu vína důležité, záleží i na jiných faktorech, které může vinař ovlinit. Když sestříháte vinici tak, aby hlavy měly minimum hroznů, kvalita vína, které z nich vyrobíte půjde samozřejmě nahoru. Vinař má sice menší sklizeň, ale vyrobí skvělé víno, které může být dražší, protože ten, kdo vínu rozumí za kvalitu samozřejmě připlatí. Na Moravě se dnes říká: Každý vinař má svého Pražáka, který ho živí. To se to hezky otočilo od časů autobusových zájezdů Pražáků, kteří ve sklepích lemtali druháky. A je to tak dobře. Vinař má hledat konzumenty, kteří ocení kvalitu a tím že za ní zaplatí mu umožní tu kvalitu dělat.

 

MUDr. Martin Jan Stránský MD, FACP – neurolog

 

„Je vědecky dokázáno, že červené víno má pozitivní účinek na lidský organismus. Pokud si dáte denně dvě deci, určitě neuděláte nic proti svému zdraví. Naopak. Červené víno snižuje hladinu tuků v krvi a tím nás ‚ochrání‘ před srdeční a mozkovou mrtvicí.“ Doktor Stránský, potomek prvorepublikových politiků a zakladatelů Lidových novin žil a studoval v USA a na Grenadě. Dnes vede v Praze na Národní třídě svoji Polikliniku. „Snažím se držet rady svého kamaráda, který říká: ‚Život je moc krátký na to, aby člověk pil špatná vína.‘ Kvalitní bílá vína najdeme i mezi českými odrůdami. Mám rád Müller Thurgau, nedávno jsem pil vynikající Lobkowiczský rýnský ryzlink. S chutí si dám i lehké a osvěžující italské Pinot Grigio. Z červených vín mi chutná Lambrusco – jediné červené víno, které se má podávat studené –, australská a kalifornská vína (zejména z oblasti Nappa) a španělské Rioja, které se dá u nás pořídit za velmi dobrou cenu.“

Článek vyšel v roce 2007 v dnes už neexistujícím časopisu 55+

Autor: Vašek Vašák | pátek 19.2.2016 14:11 | karma článku: 19,67 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 556x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2770x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport

Vašek Vašák

Cesta k čisté přírodní kráse

Pokud chcete spatřit skutečnou přírodní krásu, podívejte se na polodrahokamy. Anebo si pořiďte nádhernou knihu Acháty Barrandienu, která vás s nimi seznámí.

6.5.2018 v 22:33 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Kultura

Vašek Vašák

Sto let velkého klauna

Miroslavu Horníčkovi se zdáli klauni svým uměním nedostižní. Já si však myslím, že sám byl jedním z největších. Letos uplyne sto let od jeho narození.

6.5.2018 v 21:22 | Karma: 13,61 | Přečteno: 262x | Diskuse| Kultura

Vašek Vašák

Karlínský masopust 2018

U nás v Karlíně se toho děje hodně a masopust už tu má dokonce tradici. Přesvědčte se, jak ho slaví Pražáci.

4.2.2018 v 10:48 | Karma: 18,49 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Vašek Vašák

Komedianti jsou jako „jézeďáci“

Ivan Mládek je nejen muzikant a komik, ale i absolvent strojní průmyslovky a inženýr ekonomie. A rád mluví (vážně) do politiky.

3.9.2017 v 11:51 | Karma: 23,98 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Vašek Vašák

Ty jo, to je Janda!

Jiřina Anna Jandová (28) není jen dcera Dalibora Jandy, ale i zpěvačka, která má na svém kontě tři alba. Povídali jsme si nejen o hudbě. Snažil jsem se také přijít na to, jaká vlastně je, což mě u každého zajímá.

1.6.2017 v 15:30 | Karma: 18,70 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Vyhladovět, řekl Brežněv!

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se poznali na Vysoké škole obchodní. Rok po jejím absolvování už spolu odjížděli na svou první velkou výpravu. 22. dubna 2017 v 9.30 se koná oslava této cesty, od níž právě uplynulo 70 let!

21.4.2017 v 18:49 | Karma: 33,46 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Cestování

Vašek Vašák

O venkově, dětech a vších

S Davidem Kollerem jsme dlouhodobí kolegové a někdejší sousedé. Mám pocit, že se dodnes rádi vidíme. Proto jsme ani v rozhovoru nepředstírali vykání.

7.4.2017 v 11:56 | Karma: 22,53 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Není sport, jako sport

Je jedno, jaký sport děláte. Pokud ho děláte vrcholově, trénink vás bolí stejně, ať se věnujete takzvaně „malému“, či „velkému“. Také radost z medaile máte stejnou. Ale...

26.3.2017 v 20:41 | Karma: 16,93 | Přečteno: 437x | Diskuse| Sport

Vašek Vašák

Karlínský masopust

Lidi se rádi pitvoří, pomalovávají a oblékají do kostýmů někoho, kým nejsou. To nemyslím pejorativně. Prostě je to baví. Ideální je k tomu slavnost masopustu, která leckde ožívá. Třeba v Praze Karlíně.

25.2.2017 v 18:16 | Karma: 20,31 | Přečteno: 345x | Diskuse| Fotoblogy

Vašek Vašák

Ejhle pražský prabulvár

Skvělý Formanův film Amadeus má jednu vadu: pomohl rozšířit fámu o „vzpouře génia průměrnosti“. Salieri však nebyl ani špatný skladatel, ani nebyl zodpovědný za Mozartovu smrt. On byl oběť.

4.2.2017 v 19:00 | Karma: 27,18 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Šťastná (a slušná) to žena

Sedmnáctého ledna by se dožila sedmaosmdesáti let MUDr. Jaroslava Moserová - žena mnoha zájmů i profesí, která za sebou zanechala nesmazatelnou stopu. Posuďte sami.

1.2.2017 v 14:22 | Karma: 25,29 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Čerti, z nichž jde strach

Zatím, co u nás odměňuje Mikuláš za dobré skutky, salcburští krampusové se zaměřují spíše na prohřešky. Proto vzbuzují strach. Nejen u dětí, ale i u dospělých.

14.1.2017 v 14:52 | Karma: 18,12 | Přečteno: 489x | Diskuse| Cestování

Vašek Vašák

Česká Tina Turner

Pro mě je Věra Špinarová zpěvačkou s nejkrásnějším hlasem u nás.Tím spíš mě těší, že jsem jí mohl napsat několik písní a jednu z nich zpívá nepřetržitě třicet let. 23. prosince se dožívá půlkulatin, takže Věrko, všechno nejlepší.

23.12.2016 v 17:05 | Karma: 29,61 | Přečteno: 936x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

A zase ty koledy!

Před lety jsem dostal zakázku upravit dvacet českých, moravských, slezských a slovenských koled a vytvořit z nich album. Tehdy jsem je poznal více do hloubky a zamiloval jsem si je, což trvá dodnes.

15.12.2016 v 7:13 | Karma: 19,97 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Kultura

Vašek Vašák

Už jste viděli fatu morganu?

Zabírá více než čtvrtinu Afriky, má skoro stejnou plochu, jako USA nebo Čína a je zřetelně viditelná z vesmíru. Sahara.

9.12.2016 v 12:58 | Karma: 23,20 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.