Prostě to máme rádi nahlas!

12. 11. 2016 12:48:12
Když tetřev hlušec toká, neslyší. Pak se mu sluch zase vrátí. Pokud ohluchne člověk, je to většinou napořád.


Ucho je prvním smyslovým orgánem, který je aktivní už v děloze čtyři a půl měsíce před narozením. Nejstarší písemné zmínky o poškození sluchu pocházejí ze starého Egypta před třemi a půl tisíce lety. Léčit hluchotu se pokoušeli už v Babylonu, Persii, starém Řecku i v Římě. Dnes žije na světě více než 500 milionů lidí s poruchou sluchu. Odhaduje se, že v roce 2015 tento počet dosáhne 700 milionů. V Česku trápí sluchové vady asi půl milionu lidí. Ve věku nad 65 let slyší špatně každý čtvrtý a nad 75 let každý třetí člověk. Hluchých je u nás zhruba 80 tisíc lidí.

Až 62% Čechů má pocit, že žije v neustálém hluku, že jsou neustále něčím rušeni. Naše ucho je velmi citlivým a zranitelným orgánem, který reaguje na příliš silnou intenzitu zvuku trvalými funkčními omezeními. Hluk může navíc způsobit poruchy spánku, žaludeční potíže, bolesti hlavy, závratě, zvýšený krevní tlak a v období těhotenství riziko předčasného porodu. Muži snesou větší hluk než ženy, ale když se potřebují soustředit, vadí jim i jeho nižší hladina. Podle lékařů jsou příčinou drobných rozdílů mezi ženským a mužským sluchem hormony. Ve fázi měsíčního cyklu, kdy je hladina estrogenu nízká, slyší ženy většinou stejně jako muži. Někdy i trávu růst. Sluch začíná slábnout už po 20. roku života (výrazněji po 50. roku).

Dočasné (a někdy i trvalejší) zhoršení sluchu mohou způsobit decibely na diskotékách nebo rockových koncertech. Velmi nebezpečné jsou také přehrávače MP3, způsobující až čtvrtině teenagerům nenapravitelné škody na sluchu. Lékaři tvrdí, že horší jsou sluchátka vkládaná do ucha. Pokud chceme poslouchat hudbu bezpečně, měla by být nastavena hlasitost na 60%, malá sluchátka by se měla používat pouze 30 minut denně, velká maximálně hodinu. Nedoporučuje se také poslouchání hlasité hudby v autě. Nejen kvůli sluchu, ale i k odpoutávání pozornosti. Navíc rychlá tempa hudby nás nutí víc riskovat.


Na rozdíl od zraku, je sluch v činnosti neustále. Neodpočine si ani v noci. Proto bychom měli chodit občas do přírody a dopřát mu relaxaci.

29. srpna 1952 vstoupil na jeviště koncertní síně ve Woodstocku David Tudor, došel k velkému pianu a zavřel víko, posadil se na stoličku, otevřel partituru a pohlédl na hodinky. Přesně za čtyři minuty se uklonil. Skladba jednoho z velikánů vážné hudby 20. století Johna Cagea skončila. Jmenovala se Ticho.

Od dětství
Zhruba každé dvě narozené děti z tisíce má poruchu sluchu. Polovina z nich těžkou. Zjistit její rozsah není snadné. Nejpozději do půl roku života by však mělo mít nemocné dítě sluchadla. Věk, ve kterém se porucha vyvine, je zásadní pro naučení mluvené řeči. Ta mimochodem dosahuje asi 60 dB, pouliční ruch 80 dB, motocykl 100 dB a diskotéka a zvuk proudového letadla 120 dB.

Znakový jazyk
Je to komunikační systém tvořený vizuálně pohybovými prostředky, mimikou, pozicemi prstů, rukou, hlavy a horní části trupu. Vznikl spontánně mezi neslyšícími a stále se vyvíjí. Používají ho i lidé s poruchami řeči, jako je třeba afázie.

Hlušci minulosti
Naším nejznámějším je Bedřich Smetana. Dlouho se myslelo, že ohluchl ze syfilidy. Nejnovější poznatky však prokázaly, že šlo o osteomyelitidu – onemocnění, při němž dochází k ucpávání cév v kosti a odumírání kostní tkáně. Ani hluchota mu ale nezabránila zkomponovat opery Tajemství, Hubičku, Čertovu stěnu, oba smyčcové kvartety a cyklus Má vlast. Silnou poruchu sluchu měl na následky úrazu i Bohuslav Martinů. Velmi nedoslýchavý byl také Ludwig van Beethoven, ale i Martin Luther, Jean Jacques Russeau, Thomas Alva Edison (jeho hluchota byla způsobena zánětem středního ucha v dětství), od roku 1992 špatně slyšel také papež Jan Pavel II. Spisovatel Oscar Wilde dokonce na chronický zánět pravého ucha zemřel.


Hlušci současnosti
Mé uši zvoní, jako prázdné skořápky,“ zpíval Bob Dylan. Frontmana U2 Bona inspiroval k vytvoření svého uměleckého jména název dublinského obchodu s naslouchadly Bonavox. Paradoxně už léta trpí nemocí tinitus, při níž slyší zvuky od šelestů po pískání, aniž by ve skutečnosti existovaly. Podobné potíže má i český skladatel Jan Muchow, kterému píská v hlavě vysoký tón: „Není to ani tím, že bych poslouchal muziku moc nahlas, ale že ji poslouchám pořád,“ přiznal se. Michal Pavlíček přišel ke svému šelestu po zánětu středního ucha. Pražský DJ Blue se prý zase v deseti letech praštil do hlavy. Od té doby mu v ní hučí. Trvalo mu rok, než se s tím naučil žít.


Phil Collins a další
V uchu píská i Philu Collinsovi, který kvůli tomu dokonce skončil s živými koncerty. Eriku Claptonovi způsobil sluchovou poruchu jeho zesilovač, Neilu Youngovi a Stingovi hlasitá hudba při koncertech, Kevinu Shieldsovi (My Bloody Valentine) přeřvaná sluchátka, Edu Rushovi příliš mnoho basů při skládání, Thomu Yorkovi z Radiohead práce ve studiu, Petu Townshendovi ze skupiny The Who zase kolega Keith Moon, který během přímého přenosu odpálil pod svojí bicí soupravou dělbuch. Také herec William Shatner (Star Trek) ohluchl během natáčení při explozi. Barbra Streisand trpí zvoněním v uších od sedmi let, zatímco Brian Wilson z Beach Boys špatně slyší od té doby, co ho otec přetáhl v dětství přes hlavu prknem! Z českých herců má problémy se sluchem dr. Ivan Vyskočil. Jeho americký kolega Leslie Nielsen (např. Bláznivá střela) už byl v 84 letech hluchý. Hlavními postiženými jsou však rockoví muzikanti (včetně mě). „Prostě to máme rádi nahlas,“ shrnul své problémy se sluchem Lemmy z Motörhead. „Potichu to při koncertu nejde. Člověk musí cítit tlak z beden, aby se dostal do transu!“

Autor: Vašek Vašák | sobota 12.11.2016 12:48 | karma článku: 17.78 | přečteno: 711x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...