Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A zase ty koledy!

Před lety jsem dostal zakázku upravit dvacet českých, moravských, slezských a slovenských koled a vytvořit z nich album. Tehdy jsem je poznal více do hloubky a zamiloval jsem si je, což trvá dodnes.

 

(ceskatelevize.cz)

Projekt se však nakonec neuskutečnil. Vše už bylo připravené: dohoda s nahrávací společností i studiem, s muzikanty (mimo jiné s houslistou Jaroslavem Svěceným) a interprety (Martou Kubišovou, Petrem Spáleným, Jankem Ledeckým, Richardem Müllerem, Petrem Lipou ad.), kteří si vybrali tóniny, měl jsem dokonce příslib od pana kardinála Duky, že cédéčko pokřtí. Zkrachovalo to - na penězích. Koledy si každopádně zaslouží, aby se o nich nejen psalo, ale především, aby se zpívaly, protože jsou krásné.

 

(sleviste.cz)

Koleda je původně píseň, kterou děti zpívají během křesťanských svátků při obcházení domů, kdy si "koledují" o výslužku. Chodilo se o Štědrém večeru, na svatého Štěpána, na Nový rok a Tři krále (někde ještě na Hromnice, tedy 2. února). Postupně se stalo slovo koleda označením pro vánoční písně. 

KRÁTKÉ NAHLÉDNUTÍ DO HISTORIE
Nejstarší záznamy o vánoční hudbě jsou uloženy v knihovně Metropolitní kapituly pražské a pocházejí z 11. až 12. století. Našli byste je v tzv. Chválách mariánských. 
Autorem první koledy byl podle legendy ve 13. století svatý František z Assisi(1181–1226). Ale víte, jak to s legendami bývá.
Nejprve vznikaly náboženské písně s latinskými texty, avšak časem si lidé začali zpívat vlastní písničky. Ve středověku je šířili potulní žáci, kteří si jejich zpěvem přivydělávali. Třeba "makaronské koledy" se zpívaly směsicí latiny a místních jazyků. Blízkosti sousedních zemí a možná i nesprávnou interpretací došlo v některých vánočních písních ze Slezska a severní Moravy k mísení češtiny a polštiny (Narodzil se Kristus Pán, Josef, muj kochany - v 15. století se navíc objevil zvláštní jev: řada českých koled byla vyloženě přeložena do polštiny).
Pro nás je ale důležité, že právě vánoční písničky jsou prvními dochovanými písněmi v naší mateřštině. Podle spisu Štědrý večer, který sepsal v Břevnovském klášteře vážený mnich Jan z Holešova (1366–1436), je vůbec nejstarší českou koledou Vele, vele, stojí dubec uprostřed dvora. O trochu mladší je Ježíš náš spasitel (po kliknutí na odkaz ji uslyšíte, s prominutím, v mé úpravě, jako demosnímek: http://jdem.cz/bu2su4.

 

(koule.cz)

V 17. století nechala Jednota bratrská vytisknout české kancionály (velká část jich byla věnovaná adventu a Vánocům), které se staly oblíbenými. V nich byste našli i píseň Narodil se Kristus Pán, veselme se. Ta je ovšem daleko starší. Vznikla z latinské duchovní písně Ave hierarchie coelestis, známé už prý ve 13. století. Českým textem ji opatřil kdosi až daleko později.
Renesance se snažila odbourat anonymitu autorů. Díky tomu víme, že jedním z prvních hitmakerů v oboru vánočních songů byl Campanus Vodňanský. Zasloužil se o to mimo jiné titulem Panna syna porodila. 
Ještě známější je barokní básník, skladatel, varhaník a hospodský z Jindřichova Hradce Adam Václav Michna z Otradovic, jehož šlágr Chtíc aby spal zlidověl.  http://jdem.cz/bu2rq2 

V pozdním baroku vznikly české pastorely – pastyřské skladby pro sólový zpěv a sbor s doprovodem nástrojů, jimž se podařilo protlačit až do vánočních mší, což bylo v té době považováno za slušný úspěch. Psali je obvykle kantoři pro své žáky. Dodnes se zpívá pastorela Ondřeje Poddaného z Rožmitálu Sem, sem pastýři.
Nejproslulejším tuzemským autorem je ovšem Jan Jakub Ryba, jehož Česká mše vánoční (známá i jako Hej, mistře, vstaň bystře - vznikla v roce 1796) se dává při štědrovečerních půlnočních mších. Její předností je srozumitelnost a hravost. Přesvědčte se třeba na unikátní nahrávce s Beno Blachutem: http://jdem.cz/buztq5.

(popron.cz)

Celosvětově nejoblíbenější vánoční písní je však Tichá nocsvatá noc, jejíž text napsal v roce 1818 v solnohradské vesnici Oberndorf pomocný kněz Josef Mohr a zhudebnil ho místní varhaník Franz Xaver Gruber. Důvodem bylo, že se v kostele rozbily varhany, takže Stille Nacht, heilige Nacht zazněla poprvé (což se příliš neví) za doprovodu kytary. V současnosti se zpívá ve tři sta jazycích! Sám jsem je počítal. A takhle vypadá v českém podání: http://jdem.cz/bu2rp4.
Ve 20. století se vánoční tématice nevyhýbali ani naši skladatelé klasické hudby. Josef Suk napsal skladbu pro klavír O Štědrém večeru, Bohuslav Martinů klavírní cyklus Vánoce, Vítězslav Novák Písně zimních nocí, Petr Eben Vánoční knížku pro klavír, jeho švagr Ilja Hurník Pastorelu pro dětský sbor a komorní soubor atd. Poslechněte si například Hurníkův Tříkrálový koncert: http://jdem.cz/bu28d9
 

Johnu Lennonovi se povedla opravdu krásná vánoční píseň: http://jdem.cz/bu2rs8(bratlesradio.com)

Z populárních vánočních písní se nejvíc ujala White Christmas (při níž Yvetta Simonová nebo Karel Gott Sní o Vánocích bílých), Jingle Bells (známá i s českým textem Vladimíra Dvořáka Rolničky, rolničky) a Lennonova Happy Xmas. V našich končinách si ale lidi zpívají především jednodušší Vomáčkovy a Borovcovy Vánoce, Vánoce přicházejí a Suchého a Šlitrovu Purpuru. Tady je v provedení Rudolfa Hrušínského: http://jdem.cz/buzxc7 Jiří Suchý mi o ní prozradil: „Píseň vznikla kupodivu v létě o prázdninách, kdy mi Jirka Šlitr povídal: ‚V Americe vychází rok co rok v obrovských nákladech Bílé Vánoce (White Christmas). Co kdybychom se pokusili udělat taky nějaký vánoční šlágr?‘ Tak jsem napsal text na Purpuru, on ho zhudebnil a skutečně se ta deska ohromně prodala. Příští rok se ji chystal vydat Supraphon ještě větším nákladem a Šlitr přišel s nápadem, napsat deset podobných písniček a vydat je na dlouhohrající desce. Tak jsme je udělali, ale žádná z nich už Purpuru nepřetrumfla.“ A tady je historická, Suchého nahrávka: http://jdem.cz/bu2rt9, která byla natočena těsně po smrti Jiřího Šlitra a účinkuje v ní i tehdy nová členka divadla Jitka Molavcová. 
 

(expozicekryl.cz)

Krylova Vánoční je na rozdíl od Purpury vyloženě smutná. Ovšem krásná. Posuďte alespoň podle textu:

Dříve, než ze stromečku opadá jehličí,
lůžko ti jmelím ozdobím,
dám fotku do rámečku, olovo zasyčí,
tvůj krajíc chleba ráno ptákům rozdrobím.
Za tebe sfouknu svíčku, jablko rozkrojím,
bude to hvězda, či snad kříž, 
tvé jméno na balíčku k ostatním připojím,
to abys nemyslel, že už k nám nepatříš.
Kus loje pro sýkory, na stole cukroví,
od zítřka noci ubývá, 
mráz cukrem pokryl hory, panáček hadrový
a jedna židle, jedna židle přebývá… 

Anebo si Vánoční pusťte: http://jdem.cz/bu2rr2 

Takže si nezapomeňte na Štědrý den zazpívat nebo alespoň pustit nějakou koledu. A abyste neřekli, že jsem jich jmenoval málo, tak ještě pár přidám: Půjdem spolu do Betléma, Jak jsi krásné neviňátko, Nesem vám noviny nebo My tři králové jdeme k vám.

  

P.S.
A ještě těm, které mermomocí zajímají další moje úpravy vánočních písní. Budu rád, když vás některé z mých demosnímků zaujmou. Ale fakt se nevnucuju :-) 

Narodzil se Kristus Pán (slezská): http://jdem.cz/buyvk2Den přeslavný (slovácká): http://jdem.cz/buyvm9Josef, muj kochany (z Těšínska): http://jdem.cz/buyvn8Dej Bůh ščestí (moravská)http://jdem.cz/buyvp4Hej, Vánoce (moravská): http://jdem.cz/buyvq8Študajnom, študajnom (slovenská): http://jdem.cz/buyvr7Aké to svetlo (slovenská): http://jdem.cz/buyvs9My tři králové (česká): http://jdem.cz/bu2rj8 

 
(foto: Marie Pačesová)

Koho by zajímal můj článek o Vánocích, najde ho na: http://jdem.cz/csuqh6

Autor: Vašek Vašák | čtvrtek 15.12.2016 7:13 | karma článku: 19,97 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 557x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.