Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šťastná (a slušná) to žena

Sedmnáctého ledna by se dožila sedmaosmdesáti let MUDr. Jaroslava Moserová - žena mnoha zájmů i profesí, která za sebou zanechala nesmazatelnou stopu. Posuďte sami.

 

 

Naposledy jsem s ní hovořil den před její operací. Byla zesláblá, přesto se nevzdávala. Ostatně jako po celý život. Zemřela několik týdnů poté.

 

Stihla toho mnoho. Byla dorostenecká přebornice v lyžování, horolezkyně, klavíristka, malířka, lékařka, vědecká pracovnice, překladatelka, spisovatelka a politička. Jednou z prvních Jarčiných učitelek klavíru byla Herberta Masaryková. Klavír ji také spřátelil s Jiřím Šlitrem, který k nim chodil preludovat.
Do jejích osmi let byli Moserovi bohatá rodina. Mohli si dovolit služebnou a německou vychovatelku. Když ji odsunovali, nesla jí Jarka statečně kufr až na nádraží. Její tatínek byl ředitelem pražského syndikátu OKD. V roce 1951 ho však zatkli a po návratu z vězení už pracoval jen ve spalovně.
V roce 1947 získala Jaroslava stipendium v církevní škole v Severní Karolíně a později na výtvarné akademii v New Yorku. Výborná znalost angličtiny se jí později mnohokrát hodila. Vrátila se v roce 1949 a byla ve vlaku jedinou cestující. Hranice už tehdy byly neprodyšně uzavřeny.
Maminka jí dojednala zkoušky na UMPRUM, ale ona se vydala na lékařskou fakultu. „V Americe jsem zjistila, že průměrný výtvarník je k ničemu, zatímco průměrný lékař může být lidem prospěšný,“ vysvětlovala. Od prvopočátku se zaměřila na plastickou chirurgii. Po škole začínala v duchcovské nemocnici. Nikdy nezapomněla, když byla u prvního závalu.
Po pěti letech vyhrála konkurs na plastické chirurgii ve Vinohradské nemocnici a byla zařazena na oddělení popálenin. V roce 1963 měla možnost odjet na stáž do Texasu, kde odmítla jako pokusná zvířata psy a objednala si prasata, která necítí tak bolest a jejich kůže je podobná lidské. To ji přivedlo na myšlenku použít ji při popáleninách. Když se vrátila, přivezli k nim v roce 1969 na kliniku Jana Palacha. Byla svědkem jeho posledních chvil, ale nikdy se jí o tom nechtělo hovořit.

 

Po listopadu 1989 byla MUDr. Moserová kooptována do ČNR, jíž se stala místopředsedkyní. Za nějaký čas byla vyslaná jako velvyslankyně do Austrálie, kde napsala pro Dášu Bláhovou divadelní hru a pokračovala v překladech svého oblíbeného autora Dicka Francise a jeho "koňských" detektivek.
Po návratu do Čech se stala místopředsedkyní nově vzniklého senátu, byla i členkou Výkonné rady UNESCO. V roce 2003 neúspěšně kandidovala na úřad prezidenta republiky.
Ilustrovala Atlas plastické chirurgie profesora Františka Buriana, vytvořila scénáře k filmům Vlastně se nic nestalo (Evald Schorm) a Dvojrole (Jaromil Jireš) a k divadelním hrám Takový milý chlapec a Dopis do Wollongongu. Na konci života ještě napsala knihu Historky – Na koho se nezapomíná.

Přestože zažila ve svém bohatém životě i spoustu bolestného, její cílevědomost a píle ji dopomohly dosáhnout mnohého a udělaly ji v podstatě šťastnou. Každopádně pro ostatní mohla být příkladem statečnosti, skromnosti a slušnosti.
Byla dvakrát vdaná. První manželství bylo rozvedeno rok po svatbě. Z druhého, s Milanem Davidem, získala nevlastního syna Tomáše. Jejím tchánem byl Josef David, až do roku 1948 poslanec za Československou stranu národně socialistickou. 
Jaroslava Moserová zemřela v roce 2006 ve věku 76 let.

 

S autoprem článku v její pracovně v senátu

 

Autor: Vašek Vašák | středa 1.2.2017 14:22 | karma článku: 25,29 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 557x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.