O venkově, dětech a vších

7. 04. 2017 11:56:22
S Davidem Kollerem jsme dlouhodobí kolegové a někdejší sousedé. Mám pocit, že se dodnes rádi vidíme. Proto jsme ani v rozhovoru nepředstírali vykání.

Pořád ještě žiješ v Mikulově?

Jsem takovej celoživotní cestovatel, ale poslední dobou se snažím bejt nejvíc tam. Už proto, že tam mám děti, dohlížím na jejich zdárnej vývoj, takže musím bejt po ruce.

Kde jste byli na dovolené?

Několik let jsem úplně zapomněl, že bych si měl dát v létě volno, tak jsem si vzal letos hned tři neděle a jeli jsme na blind do Portugalska.

Autem?
Trochu jsem to neodhadl, protože tři tisíce kiláků je fakt dost. Dojeli jsme na místo po třech dnech, sehnal jsem tam českou agenturu, a bylo to výborný. Pobývali jsme na západním pobřeží pod Lisabonem, kde je to krásný, čistý, je tam, řekl bych, levněji než tady a lidi jsou v pohodě. Všichni navíc mluví anglicky. Nazpátek jsme to vzali přes Alpy a podívali se na pár dní do hor, takže jsme měli konečně pořádný prázdniny.

Jaký jste měli program u moře?

Surfing, kterej jsme se tam jeli učit. Kluci na prkno rovnou naskočili, kdežto já jsem zjistil, že příště, abych se mohl víc zapojit, budu muset shodit cejchu, protože jeden ze základních úkonů, aby ses postavil, je, že musíš pod sebou co nejrychleji podsunout nohu, a čím větší máš břicho, tím to jde hůř (smích).

Ten sport mi přijde nedostižný.

Je těžkej, ale mně přišlo vtipný, že mladý, jak jsou pořád v obležení ipadů, mají najednou jinej zájem. Prkno je vratký, následuje vlna za vlnou, protože dost fouká, musíš mít neopren, jelikož má voda šestnáct stupňů... Bylo to příjemně vzrušující.

V zimě lyžujete?

Děti jezdí na všem. Mě baví běžky, ale nemám parťáka. Kopec, jako oni, sjedu taky, dejme tomu šedesátkou, ale v okamžiku, kdy kolem mě projede nějakej šílenec osmdesátkou, mám trochu strach.

Pořád ještě doma vaříš?

Přece nebudu jíst jenom po hospodách?! (úsměv)

Jaký máš repertoár?

Něco doma vždycky najdu, nebo si něco koupím, a udělám to z toho. Hodně improvizuju.

Jsi dobrej.

Jak to můžeš vědět, když jsi ode mě nic nejedl? (smích)

Ale děti to jedly, ne?

Na ně musíš bejt opatrnej, protože nerady zkouší nový věci. Pro ně mám vždycky připravený pesto - pastu z bazalky, piniových oříšků a olivovýho oleje, který rozmíchám v těstovinách a tím jim trochu zacpu pusu (úsměv).

Moje děti chtěly v určitém věku pořád hranolky.

Ty nedělám. Koupím kus masa, opeču brambory a to jim stačí. Anebo udělám z toho, co je, salát. Z paprik, rajčat, okurek. Teď je rajčatová sezona. Zrovna dneska jsem jich vezl do Prahy celou přepravku a rozdal je kámošům. Na tebe už nezbylo. Až pojedu na autorizaci, přivezu ti čerstvý brambory, jestli chceš.

Jasně. Vypadáš spokojeně. Na venkově se žije pomaleji než v Praze, viď?

Je tu menší stres. Všude chodím pěšky nebo jezdím na kole.


Co tě naposledy pobavilo?
Když jsem vyjel na dovolenou, zjistil jsem, že mají moje děti vši, takže jsem je tři dny odvšivoval.

Jak jsi na to přišel?

Hned první den jsem si s hrůzou všiml, že se tomu mladšímu hejbá hlava (smích). Všichni účastníci zájezdu se museli podrobit ozdravný kúře. Kdybys viděl, jak se můj menší syn, kterej si zakládal na tom, že má háro (dlouhé vlasy), tvářil, když jsem mu půlku vlasů sundal. On se všem chlubil tím, že se nikdy nečesal, protože má dredy. Hrůza. A teď, když jsem mu vystřihl poslední dred z hlavy, koukal, jak se sám od sebe pohybuje (úsměv). To se nám dvěma, který máme stejnej „účes“ a zřejmě i holiče, nemůže stát (smích).

Kde jste sehnali přípravek, kterým jste se vší zbavili?

Na to už jsou dnes super prostředky, který jsou k dostání po celý Evropě. Museli jsme ale taky vyčistit auto a všechny věci vyprat.

To je slušná komplikace.

Už je to pryč. Později mi psaly děti z tábora, kam jsem je nechtěl pustit, protože si musely dát ten šampon na hlavu ještě podruhý.

Proč podruhý?

Všechny hnidy napoprvý nezabiješ a po deseti dnech se ještě vylíhnou ty, který přežily, takže je musíš zlikvidovat. Doufám, že to kluci provedli a na táboře nezanechali žádný kokony (úsměv).

Ty jsi někdy měl vši?

Na základce. Ty ne? (smích)

David Koller
+ Narodil se 27. 9. 1960 v Praze, nyní žije v Mikulově a Praze
+ V letech 1987-2005 a 2014 až dosud skupina Lucie, kromě toho Kollerband, v němž bubnuje i jeho syn Adam (30)
+ Mimo Adama má i Benjamina (11) a Nikolu (9)

Autor: Vašek Vašák | pátek 7.4.2017 11:56 | karma článku: 22.53 | přečteno: 635x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.72 | Přečteno: 1094 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 225 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 242 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...