Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

 

Lance Armstrong v motolské nemocnici 
(Foto: Vašek Vašák)

 

Diváci se rozháněli pistolí

Fanouškovská „tradice“ Tour vznikla už v roce 1903, kdy do pařížské kavárny Reveil Matin vyrazilo prvních šedesát odvážlivců. Tehdy ještě patřilo k „dobrým mravům“ házet po soupeřovu lídrovi kamením! Ve třetím ročníku se objevilo na trati první etapy zase sto kilogramů hřebíků! Dnes už se soupeř „jen“ polévá močí nebo se na něj potupně bučí. Když ale vidím, jak se diváci snaží běžet v přiblblých kostýmech těsně vedle cyklistů, co nejdéle to jde a křičet přitom, až jim nabíhají žíly na krku, pochybuji o jejich zdravém rozumu. Nezřídka kdy přitom totiž dochází ke kontaktu s jezdci, kteří spadnou z kola a někdy se i zraní, takže není divu, že se po pomatených exhibicionistech ohánějí pěstí (což se děje i opačně; před třemi lety dostal od diváka ránu pěstí dokonce jeden z favoritů: Richie Porte). Nepochopitelné jsou také záběry, kdy na samém vrcholu kopce, kde už závodníci melou z posledního, jim diváci blokují cestu a až v posledním zlomku sekundy se rozestupují. V prvních ročnících se dokonce musel rozhánět dav, který odmítl pustit soupeřovy závodníky dál, několika výstřely z pistole.

 

Podvádělo se od prvního ročníku

Nutno ovšem dodat, že cyklisté měli tendenci podvádět už před těmi více než sto lety. Už tehdy byl závod tak náročný, že hned v první etapě prvního ročníku vzdala skoro polovina závodníků! Tehdejší podvody vypadaly až legračně. Pár jezdců se třeba část trati svezla vlakem. Jiní se nechali táhnout vozem pomocí drátu s korkovou zátkou, drženou mezi zuby. Na druhou stranu byla v té době zakázána jakákoli cizí pomoc a diskvalifikovalo se i třeba jen za přijetí nápoje od diváka. Závodníci s sebou tehdy vláčeli těžké brašny s nářadím.

 

Co už je doping?

Kolem roku 1960 se objevily na Tour první zprávy o dopingu (v té době byl ještě povolený), k němuž se přiznaly i největší hvězdy, na čele s mistrem světa a dvojnásobným vítězem TdF Faustem Coppim. Pozdější pětinásobný vítěz TdF Jacques Anquetil na otázku, zda bere doping, odpověděl: "Tour nemůžete jezdit na vodu." Ukázalo se, že dopovaly tři čtvrtiny pelotonu. Boj s dopingem začíná až v roce 1966 debatou, co je ještě lék a co už je podpůrný prostředek. Při extrémních přejezdech Alp a Pyrenejí cyklisté stoupají až do nadmořské výšky 2500 metrů, a podle některých odborníků toho v tempu, jaké předvádějí, není možné dosáhnout bez dopingu. Tím spíš, že pak  druhý den sednou znova na kolo a pokračují v závodě (který trvá skoro tři neděle a dohromady měří přes tři tisíce kilometrů). Letos byli dokonce závodníkům kontrolována kola, jestli v sobě nemají zabudovaný motůrek. Na nic se nepřišlo.

 

Největší soutěž farmaceutických firem

Nejslavnějším mužem TdF je, jak známo, Američan Lance Armstrong, který poté, co překonal rakovinu (kdy mu byla dávána jen pětiprocentní naděje) vyhrál TdF (v letech 1999 – 2005) sedmkrát po sobě. V roce 2012 byl obviněn z dopingu, který nakonec přiznal, a byly mu odebrány všechny tituly a musí vracet spousty (hlavně sponzorských) peněz. Ano, Armstrong dopoval, ale na rozdíl od jiných se nakonec přiznal, nehledě na to, že díky své nadaci Livestrong pomohl mnoha nemocným rakovinou. Hamilton, Virenque, Ullrich, Contador a mnozí další usvědčení hříšníci se naopak tváří, že jim bylo ublíženo. Každopádně je dnešní Tour označována za největší soutěž farmaceutických firem.
 

A ještě pár zajímavostí. 
Během více než stoleté historie (letos se jede 105. ročník, nezávodilo se jen během obou světových válek) zemřeli čtyři závodníci: 1910 - Adolphe Heliere se během volného dne utopil v moři, 1935 - Francisco Cepeda spadl na kámen, 1967 - Tom Simpson zemřel na následky selhání srdce při výšlapu na horu (asi byl předávkovaný), 1995 - Fabio Casartelli upadl bez helmy v rychlosti 88 km/hod.

+ V roce 1817 vynalezl Karl Drais v Karlsruhe takzvanou draisinu (česky drezínu), která fungovala na principu dnešního dětského odrážedla, a která se stala předchůdcem bicyklu 
+ V roce 1861 změnil  Pirre Michaux pohon z odrážení na šlapání
+ V roce 1870 se objevují vysoká kola
+ V roce 1879 patentoval Angličan Henry J. Lawson řetězový převod (začátkem 20. století byla vytlačena současným typem kol)
+ Prvním cyklistickým závodem byl v roce 1869 Paříž – Rouen (123 kilometrů ujeli závodníci za 10 hodin 40 minut)
+ Josef Zimovčák jel v roce 2005 Tour na historickém vysokém kole den před profesionály. Při jednom sjezdu měl v rychlosti 40 km/h nehodu, zlomil si čelist, vyrazil zuby, ovšem Tour se rozhodl dokončit.

 

Autor: Vašek Vašák | středa 25.7.2018 15:40 | karma článku: 20,08 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 557x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Cesta k čisté přírodní kráse

Pokud chcete spatřit skutečnou přírodní krásu, podívejte se na polodrahokamy. Anebo si pořiďte nádhernou knihu Acháty Barrandienu, která vás s nimi seznámí.

6.5.2018 v 22:33 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.