Taxmeni 50 let

12. 08. 2020 8:55:08
Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!


První banjo mu přivezl Jiří Schellinger
Otcem zakladatelem Taxmenů a také jejich kapelníkem je Jaroslav Čvančara (1948). Hudební předky měl ostatně v rodině. Jeho strýcem byl skladatel dechovkových písní Josef Poncar (složil např. Kdyby ty muziky nebyly a Přes dvě vesnice), muzicíroval rovněž jeho starší bratr František. Jaroslav si poprvé zahrál na kytaru ve třinácti letech na Foglarově táboře, jehož oddílu Hoši od Bobří řeky byl od začátku šedesátých let členem. Vztah k muzice získal také díky hudebním filmům (jeho rodiče byli průkopníci kinematografie). Na jednom promítání na elektrotechnické fakultě ČVUT se Jarda seznámil se spoluzakladatelem Greenhornů Josefem Šimkem, který se stal jeho hudebním rádcem. Jaroslav vzhlížel i k dalšímu „greenhornovi“ Markovi Čermákovi a jeho pětistrunnému banju. Čermák ho vzal i na první vandr a poprvé mu banjo půjčil do ruky. První vlastní nástroj Jardovi přivezl z NSR Jiří Schellinger, který tam zpíval v baru.


Název podle písničky Beatles
Trampování Jardu okamžitě chytlo a věnoval se mu pravidelně, stejně jako objevování písniček, které slyšel u táboráku. V Praze pak s kamarády založili první kapelu. Bratr František-jazzman, jenž v ní hrál na kontrabas, pro ni vybral název Frontiers, později The Plainsmen (Muži z plání). Než se ale stačila rozjet, byl Jaroslav povolán na vojnu. Jakmile se z ní vrátil, začal sestavovat novou skupinu. První zkoušku měla 14. října 1970, tedy přesně před padesáti lety. Název si dala podle písničky Beatles Taxman (některé jejich písně kapela přeložila do češtiny a zařadila do svého repertoáru, třeba Slunce jde k nám - Here Comes The Sun). Z něho se vyvinuli Taxmeni. První veřejné vystoupení měli 11. února 1971 ve smíchovském Domě kultury kovoprůmyslu na pravidelném Saloonu, kam zvali populární Greenhorní začínající kapely.


Vítězové Porty
Taxmeni vyhráli několik soutěží a festivalů, včetně celostátního finále PORTY 74. Za normalizace však byli přinuceni změnit původní název a vystupovat pod jménem Krajánci. Když ze strany úřadů začal ideologický tlak sílit, přerušili v roce 1979 hudební činnost. Vrátili se k ní až ve druhé polovině osmdesátých let.
Vyjmenovávat všechny muzikanty, kteří kapelou prošli, by vydalo na dlouhý seznam. Řada z nich už stejně působí v nebeské kapele, jiní emigrovali nebo prostě změnili adresu. Jediný, kdo zůstal, je Jarda.
Současná sestava je: Vratislav Vyskočil (zpěv), Jaroslav Čvančara (banjo), Jiří Šruma (elektrická kytara), Andy Seidl (akustická kytara), Jaromír Rygl (baskytara), Jindřich Vrbenský (klávesy) a Luděk Kodrle (bicí).
Takže přeju vám, chlapci, i nám, posluchačům, ještě hodně společné radosti.

Některé úspěšné písničky Taxmenů
Neberte nám naši víru, Vlak do Zlatodolu, Dlouhý černý závoj, Ven se dívej, Řekni, kde ty kytky jsou, Dědečkovy hodiny, Nad námi vlajka hvězdnatá, Betonové hranice, Tipperary, Lilie skautská, Sestřelen, Nejdelší den, Starej dobrej Chopper, Otevři oči, Vzpomínka na starý časy, Hrát hrát hrát, Já a kůň jsme z Tennessee, Kocour Felix.

Autor: Vašek Vašák | středa 12.8.2020 8:55 | karma článku: 17.61 | přečteno: 555x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 82 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.35 | Přečteno: 863 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.49 | Přečteno: 3243 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...